

پرزانته معماری
پرزانته معماری


دانشجویان معماری یا معماران حرفهای، به طور کلی همهی کسانی که در راه معماری یا معمار شدن قرار دارند، برای ارائه طرحهای خود به آشنایی با اصول اولیه شیت بندی و پرزانته در معماری احتیاج دارند. شیت بندی و پرزانته معماری ابزارهایی برای به نمایش گذاشتن پروژهها و ایدههای شما به بهترین شکل ممکن هستند. در شیتهای معماری، روند طراحی، خلاصهای از ایدهها و مدارک پروژه در یک ترکیب مناسب کنار یکدیگر قرار میگیرند. پیش از آغاز بحث باید اشاره کرد که هر پروژه موفق معماری معمولا یک کانسپت اصلی دارد. کانسپت معماری موضوع اصلی طرح است که هدف آن را مشخص میکند. بنابراین کانسپت نقشی اساسی در طرحهای معماری ایفا میکند و ایدهپردازی نیز با توجه آن انجام میگیرد. به همین علت در شیتهای معماری بیان کانسپت باید به بهترین شکل صورت گیرد.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
· پرزانته چیست؟
· راندو چیست؟
· نکات پرزانته حرفهای
پرزانته
ویرایشهای نهایی است، که برای ارائه کاری چشمنواز به مخاطب بر روی آن انجام میشود. چگونگی رنگآمیزی، چیدمان عناصر درون شیت و برقراری رابطه میان این عناصر از عمدهترین موضوعاتی است که در پرزانته پروژه معماری و شهری مورد توجه قرار میگیرد. پرزانته در یک کلام به مخاطب شما می فهماند طرح تان دقیقا چه چیزی برای گفتن دارد. میزان اهمیت پرزانته به قدری زیاد است که می توان گفت یک پرزانته بد، یک کار فوق العاده را زمین می زند و یک پرزانته خوب، یک کار عادی را بسیار فراتر از حد واقعی نشان می دهد. پس احتمالاً متوجه شدهاید که پرزانته در حکم تمام کننده است. برای درک بهتر مفهوم پرزانته باید کاملا با راندو آشنا باشید.
راندو
به معنای تنظیم محصول نهایی یا فرآورده، به گونهای است که بتواند با مخاطب ارتباط برقرار نماید. ترسیم مبلمان معماری و یا شهری یا استفاده از نوشتار برای معرفی بخشهای مختلف پلان, قرار دادن فیگور انسانی و درخت در محلهای مشخص برای نشاندادن مقیاس نما یا مقطع، گذاشتن سایه در نما و مقطع برای نشاندادن پیش آمدگیها و تو رفتگیهای آن، ترسیم بافت مصالح در نما و مقطع از عمدهترین کارهایی است که در راندو معماری و طراحی شهری مطرح میشود و کتابهایی نیز که در این زمینه از نویسندگان خارجی به چاپ رسیده است به روشنی وظیفه راندو در طراحی معماری و طراحی شهری را به نمایش میگذارد. راندو در معماری جزییات بیشتری را به طرح اضافه میکند و مرزها را بهتر مشخص می کند. ویژگیهایی مثل اقلیم، بوم، زمان و… با راندو قابل ارائه هستند. راندو در معماری با هنر نقاشی متفاوت است. در حقیقت در معماری، خطوط معمار، تعریف کنندهی مرزها هستند و در نقاشی، رنگ این خطوط را ایجاد می کند.


پرزانته حرفهای
پرزانته حرفهای موضوعی است که مشاهدهی نمونههای متنوع و ایدهیابی در این حوزه منجر به افزایش راندمان ارائه می شود. در ادامه تکنیکهایی بیان می شود که میتواند ضمن معرفی فرآیند طراحی معمار در یک پروژه و صرفه جویی در زمان انجام کار، حظّ بصری لازم را برای مخاطبین به ارمغان آورد.
1. اتودهای اولیه پروژه، شاید کاغذهای پوستی باشد، که سیر تحول ایدهها بر آنها ترسیم شده است. ارائه غنی، ارائهای است که مراحل توسعه ایده را به نمایش میگذارد تا ضمن همراه کردن مخاطب در روند تکامل پروژه، ماهیت ایده اولیه را روایت کند. از این رو می توان گفت بازنمایی روند طراحی پروژه از جمله اجزای یک شیت معمارانه است.
2. تصویری از دیاگرامهای ترسیم شده در طول پروژه، حتی به طور دستی میتواند ارائه شما را حرفهایتر کند.
3. آنچه ارائهی شما را از سایرین متمایز میسازد؛ وجود خط فکری شما در نحوهی پرزنت کردن طرح مدنظرتان است. آنچه از ابتدای فرآیند همواره مطرح میشود ایدهای است که شما به عنوان طراح بیان میکنید و آن را در طراحی فرم، پلان، نما و مقطع در نظر دارید. برای مثال فرض کنید موضوع شما طراحی فرهنگسرا است و شما در نظر دارید تعاملات اجتماعی را در طرح پیشنهادی خود پررنگ ببینید؛ در این راستا تدابیری اتخاذ کردهاید که بایستی در ارائه به مخاطب نیز دیده شود. مثلاً وجود پرسناژ، از رفتارهای مختلف انسانی، در اجزای شیت ارائه مانند پرسپکتیو، مقطع و… می تواند ایدهی شما(نگاه اجتماعی) را به مخاطب انتقال دهد.
4. می توانید با ارائهی جزئیات در بخشی از اطلاعات ضمن بیان ایدههای خود، زمان کمتری را به آن اختصاص دهید.
5. همسازی حال و هوای شیت و متریال ماکت با موضوع طراحی میتواند نکتهسنجی و دقت طراح را به نمایش گذارد. بهتر است در ارائه خود دلیلی محکمتر از سلیقه شخصی را در انتخاب رنگها، متریالها، ابعاد شیت، فونتها و… لحاظ کنید.
6. استفاده از یک رنگ شاخص در بخشهایی از پرسپکتیو (متتاسب با موضوع) مثلاً در جدارهها، مسیرهای ارتباطی، کاربران حاضر در فضا و… سبب تأکید بر آن و خلق جذابیت برای بیننده میشود.
7. استفاده از یک تمرنگی برای محیط و شاخص کردن پروژه با یک رنگ و یا بالعکس از جمله سریعترین تکنیکهای پرزانته در فرصت زمان محدود است.
8. گنجاندن اطلاعات بیش از حد در یک شیت معماری نوعی آشفتگی بصری به دنبال دارد. در این صورت بیننده نمیتواند ارتباط اجزای شیت را درک کند. فضاهای خالی برای قدمزدن افکار مخاطب و یافتن پاسخی برای ابهامات در اولین رویارویی با طرح شما است و اهمیتی به اندازه اطلاعات شما دارد، زیرا در تفهیم آنها مؤثر است. پس از شلوغکاری و پر کردن افراط گونه شیت اجتناب کنید.
9. ساخت ماکت از فرم پیشنهادی از جمله راههای معرفی ایده و نمایش بخشی از اطلاعات در وضعیت سهبعدی است، که قادر است تجسم فضایی مخاطب را بهبود بخشد. چنانچه موضوع طراحی شما فرممحور باشد، شبیه سازی آن در مقیاس معین از اهمیت ویژهای برخوردار است. معمولاً ارائهی حرفهای در ساخت ماکت متعلق به نمونهای است که تماماً به رنگ سفید و یا دو رنگ ساخته شود. واردکردن رنگ دوم در ساخت ماکت اصولاً به جهت تأکید بر عنصر شاخص مثلا چرخش یک صفحه صورت می گیرد.


۱۰. عکسی از ماکت پروژه میتواند جایگزین تصویر سهبعدی در شیت ارائه باشد؛ در این عکس اطلاعات لازم به کمک اسکیس اضافه میشود و در نهایت به صورت اسکن شده در شیت قرار می گیرد.
۱۱. ترکیب اجزایی از شیت معماری که به شکل دستی ترسیم شده با برخی از اجزا که در دنیای دیجیتال ایجاد شده است، گاه نتیجهای منحصربفرد در پی دارد. تنها کافیست به عنوان طراح کمی از هوش بصری و ذوق معمارانه خود بهره گیرید، تا انسجام و پیوستگی لازم را میان عناصر دستی و دیجیتال برقرار سازید. در این صورت محصول نهایی، توانایی شما در ارائه حرفهای را به روشنی بیان میکند.
۱۲. نمایش ایدههای متفاوت و چندین خروجی از یک مدرک خبر از نبوغ طراح در ایدهپردازی و ارائه راهبردهای متعدد در حل مسئله طراحی میدهد.
برای شیتبندی و پرزانته معماری میتوانید از نرمافزارهای فتوشاپ یا ایلاستریتور استفاده کنید یا به صورت دستی این کار را انجام دهید. یک شیت بندی و پرزانته معماری اصولی به نمایش بهتر طرحهایتان کمک میکند. در واقع یک ارائه خوب به درک و دریافت بهتر ایدهها و طرح شما توسط کارفرما کمک میکند. به همین دلیل بهتر است برای ایجاد یک شیت حرفهای به قدر کافی زمان در نظر بگیرید.
پاسخ